En Sıcak Konular

Eldiven ithalatına vergi ve denetim 50 milyon dolarlık yatırım getirdi

17 Temmuz 2019 08:04 tsi
Eldiven ithalatına vergi ve denetim 50 milyon dolarlık yatırım getirdi Ticaret Bakanlığı’nın ithal edilen kişisel koruyucu ekipman grubuna yüzde 30 ek verginin yanı sıra gümrük-piyasa denetimi getirmesi, yerli eldiven üreticisini şaha kaldırdı.

Eldiven ithalatına vergi ve denetim 50 milyon dolarlık yatırım getirdi

DÜNYA 

Ticaret Bakanlığı’nın ithal edilen kişisel koruyucu ekipman grubuna yüzde 30 ek verginin yanı sıra gümrük-piyasa denetimi getirmesi, yerli eldiven üreticisini şaha kaldırdı. Sektörün bugün 10 bin olan istihdamının da yıl sonuna kadar 11 bin 500’e 2023’te ise 14 bine çıkması bekleniyor.

Ticaret Bakanlığı, Uzakdoğu’dan ithal edilen kişisel koruyucu ekipman grubuna 2016 yılında getirdiği yüzde 30 ek vergi ve gümrük piyasa denetimiyle, Türkiye’de üretilen nitril, deri ve örme eldiven ithalatının önünü kesti.

Gümrüklerde çeşitli kanserojen madde içerip içermediğine dair yoğun testlerden geçen ürünlerin Türkiye’ye girişi zorlaşınca, iç piyasada hem yatırımlar hem de istihdam arttı. Uygulamanın başladığı iki yıl içinde ithal ürün oranı yüzde 40 geri çekildi. Piyasadaki ithal nitril eldiven oranı 2017 yılında yüzde 80 iken bu oran 2019’da yüzde 30’a indi. Buna karşın iki yılda 50 milyon dolarlık yatırım alan eldiven imalat sektöründe, yüksek kapasiteli 10 yeni fabrika açıldı. Bu kapsamda ikinci hattını devreye alan da var, sıfırdan tesis yatırımı yapıp sektöre yeni giriş yapan da… Yatırımların ağırlıklı bölümü İstanbul, Urfa, Kastamonu ve Bursa’da yapılırken, 5. ve 6. Bölge yatırım teşviklerinden yararlanan firmalar da oldu. Üretimdeki artışa paralel olarak istihdamda da kayda değer oranda canlanma yaşandı. Bugün sektörde fason çalışanlar dahil 10 bin olan istihdam oranının, 2019’da 11 bin 500’e, 2023’te ise 14 bine çıkması hedefleniyor.

15 firmadan yıl sonuna kadar 4 milyon dolarlık yatırım

Bugün itibariyle yıllık 219 milyon 388 bin adet üretim kapasitesi ile çalışan sektör, 2020 yılında 265 milyon, 2023 yılında ise yaklaşık 383 milyon adet eldiven üretim kapasitesine ulaşmayı hedefliyor. İhracatçı yerli firmalar, 2018 yılında 950 bin dolar ihracat gerçekleştirirken, 2019 sonunda bu rakamın 1 milyon 645 bin dolara, 2023’te ise 16 milyon 665 bin dolara çıkması hedefleniyor. Öte yandan, makineleşmeye gidilen sektörde 3 yıl önce 800 adet eldiven örgü makinesi kullanılırken, bugün itibariyle 6 bin civarında örgü makinesi çalıştırılıyor. 15 firmanın yılsonuna kadar Türkiye’de gerçekleştireceği yatırım bedelinin ise 4 milyon dolar olacağı belirtiliyor.

Eldiven imalat sektörünün temsilcileri, ileriye yönelik iç piyasa ihtiyacını karşılayabilmenin yanı sıra, Türkiye’de üretilmeyip yurtdışından gelen pek çok ürünü de yerlileştirebilme hedefiyle ‘daha fazla yatırım, daha fazla istihdam’ diyor. Sektörün bir sonraki hamlesi ise ihracatı artırmak olacak.

“Ortak hedefimiz yerli üretimi istihdamı ve ihracatı artırmak”

Gümrük vergisi ve gümrük denetimlerinin önümüzdeki yıllarda da devam etmesini istediklerini ifade eden Türkiye Eldiven İmalatçıları Derneği (ELDİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bulut, “Sektörde irili ufaklı 150 firma faaliyet gösteriyor. Uygulama sonucunda sektörümüz canlandı. Firmaların çoğu ileriye yönelik yatırım yapmayı planlıyor. Dernek üyelerimizin ortak hedefi yerli üretim ve istihdamı artırmak. İç pazar, bugün itibariyle daha kaliteli ve güvenilir eldivenler kullanmaya başladı. Sanayi kuruluşları kalite ve tedarik sıkıntısından kurtuldu. Bu teşvikler kalktığı taktirde sektör çöker” diye konuştu.

Tekstil sektörü kategorisinde sayılmak eldivencileri rahatlattı

Üye faaliyetlerinden oluşturulan veri tabanını haziran ayında Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’ne sunduklarını belirten Bulut, “Bugün itibariyle Türkiye’de üretilen eldivenlerle ülkenin tüm ihtiyacını karşılayabiliyoruz. Eldiven ithalatçıları, Türkiye’de üretilmeyen eldiveni elbette ithal etmeli; ancak yurtiçinde imal edilen eldivenin ithalatını yapmak için uğraşmamalı” değerlendirmesini yaptı.

Bulut, “Ticaret ve Gümrük Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın desteğini arkamızda hissettiğimiz sürece sektör olarak şaha kalkarız” ifadelerini kullandı. Bulut, Ticaret Bakanlığı’nın son bir yıldır eldiven sektörünü tekstil ürünleri ile aynı gruba dahil etmesiyle eldiven sektöründe piyasa fiyatlarının minimize edildiğini, sanayicinin 7 dolara aldığı ürünün bugün 3 dolar civarında olduğunu söyledi.


Bu haber 3,082 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,575 µs