En Sıcak Konular

'Ali Pay'e izin çıksın, 1 milyon Çinli turist gelir!

5 Ağustos 2019 09:01 tsi
'Ali Pay'e izin çıksın, 1 milyon Çinli turist gelir! Çin’den gelen turist sayısını artırmak için atağa geçen turizm sektörü havayolu sorununun ardından şimdi de Çinli turistin ödeme sorununu çözmeye çalışıyor.

'Ali Pay'e izin çıksın, 1 milyon Çinli turist gelir!

DÜNYA 

Çin’den gelen turist sayısını artırmak için atağa geçen turizm sektörü havayolu sorununun ardından şimdi de Çinli turistin ödeme sorununu çözmeye çalışıyor.

'1 milyon Çinli turist' hedefi için atağa geçen ve havayolları engelini aşan turizmciler, şimdi de ödeme sistemlerinde Çinli turistler için ‘ince ayar’ yapılmasını talep ediyor. Nakit ve kredi kartı kullanmayan Çinli turistin ‘We Chat Pay’ ve ‘Ali Pay’ ile ödeme yapabilmesi için izin gerekiyor. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, ödeme sorununun çözülmesiyle özellikle lüks segmentinde seyahat eden Çinli turistin Türkiye'ye çekilebileceğini hatta 1 milyon hedefinin aşılabileceğini dile getirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre, 2018'de yüzde 59 artışla 394 bin Çinli turist Türkiye'ye geldi. Son açıklanan resmi rakamlara göre ise yılın ilk 5 ayında Türkiye'ye gelen Çinli turist sayısı yüzde 5.3 artışla 167 bin 961 kişi oldu.

Potansiyeli yüksek bu pazardaki sorunları saptayıp, çözmek için çalışan TÜROB, çalışmalarının ilk meyvesini aldı. Çinli Sichuan Havayolları, pandalarıyla ünlü şehir Çengdu'dan uçuşlara başlarken, Çin'in en büyük havayolu şirketi olan China Southern Havayoları da yeniden haftada 3 kez İstanbul'dan Pekin'e uçmaya başladı. Transit uçuşlarla İstanbul, Şanghay, Guogzhou, Shenzhen, Çengdu olmak üzere 4 şehre birden daha ulaşıyor. Lucky Air'in de Kunming kentinden İstanbul'a uçuşması planlanıyor. THY ise Çin'de Pekin, Şanghay, Guangzhou ve Hong Kong'a uçarken 8 noktaya daha uçmak için çalışmalar yürütüyor. Yeni havayollarının İstanbul'a uçuş yapmasıyla Çinli turist sayısının da yılda 500 bine çıkacağı öngörülürken, turizmcilerin asıl hedef kitlesi lüks segmentte seyahat eden Çinli turist.

 Turist, ‘aktarmasız’ gelecek

TÜROB Başkanı Müberra Eresin, Çin pazarı konusundaki son yıllarda yaptıkları çalışmalarını şöyle anlattı: "2017 yılında Çin'de, '2018 Türkiye yılı ilan edilmiş, böylelikle 1 milyon Çinli’nin Türkiye'ye seyahat etmesi için izin çıkmıştı. İşin sonunda bahsi geçen yılda 247 bin kişi geldi. Çünkü sadece THY, Çin’den yolcu taşıyordu. Bu uçuşların büyük çoğunluğunu da ya iş dünyası kullanıyor ya da transit Çinli yolcu taşıyordu. Ulaşım sıkıntısını gördük. THY ile üst düzey görüşmeler yaptık. Bize yol gösterdiler. Bunun üzerine sorunu Çin havayollarıyla çözme çalışmalarına başladık. İstanbul Valiliğinin destekleriyle 3 defa Çin’e gittik. Önemli otoritelerle, Çinli büyük şirketlerle üst düzey görüşmeler yaptık. İstanbul’a uçmayan Çinli havayollarına ‘uçuş izni’ verilsin diye üst düzey temaslar gerçekleştirdik. Bunun sonucunda da taşımacılıkla ilgili fazla engel kalmadı. Bu yıl, iki havayolu uçmaya başladı. Transit uçak olamayacağı için bu uçuşların hepsinden direkt turist gelecek ülkeye.”

Çinli turiste konaklama sektörünün de ‘3 aşağı-5 yukarı’ hazır olduğunu belirten Eresin, “Çinli turistin otelden beklentisi nedir, hangi odalarda, katlarda hatta hani numaralarda kalmak istemez gibi bazı özel durumları var. Bu konuda kendi yetiştirdi, bunları biliyor” dedi.

Alipay ve We Chat Pay kullanıyorlar

Havayolunda aldıkları mesafeyi şimdi ödeme sistemleri konusunda almak istediklerini Eresin, Çinli turistin ödeme tercihinin ‘We Chat Pay’ ve ‘Alipay’ olduğuna işaret etti. Türkiye’de faaliyet gösteren ICBC Bank ve Bank of China ile ‘bu ödeme sistemlerini Türkiye’de nasıl kullanabiliriz diye’ özel görüşmeler yaptıklarını anlatarak, “Çin’de insanlar nakit ve kredi kartı kullanmıyor. Sadece bu iki ödeme sistemini kullanıyorlar. İşin sonunda öğrendik ki yabancı ülke sistemleri olduğu için BDDK iznine tabi. Bu nedenle de Türk bankaları kullanamıyor. Onun için bu konuda yardım talep ediyoruz” diye konuştu.

Komisyonlar yüksek

Eresin, bu ödeme sistemlerinin kullanılması halinde Türkiye’nin ‘çok para harcayan’ ve ‘lüks segment’te seyahat eden Çinli turist fırsatını kaçırmayacağını anlattı. Geçtiğimiz dönemde bu ödeme sistemlerini kullanmak için 3 özel şirketin aralarında anlaştığını da hatırlatan Eresin, “Burada devreye aracı şirket giriyor. Aracı şirket, Türk şirkete komisyon ödüyor. Bu komisyon yüksek. Dolayısıyla otellerin, bunun üzerine komisyonlarını koyması çok zor. Bu sebeple bir düzenlemeyi heyecanla bekliyoruz” dedi.

Fintech uzmanları ise "We Caht Pay ile ödeme alındığında ödemeler Çinli bankalara düşüyor. Dolayısıyla para tahsilini Türkiye'ye aktaracak mekanizma yok. Çin bankasındaki parayı Türkiye'ye aktarmak işletme sahibine sürekli sorun yaratacak. İşletmelerinde bu ödemeyi alabilmeleri için uygun altyapı olması da gerekiyor."

WeChat pay ve Alipay nedir?

WeChat, Çin'de yaygın bir biçimde kullanılan bir mesajlaşma uygulaması. Çin’in Whatsapp’ı denilen bu uygulamanın bir de “WeChat Pay” adında ödeme sistemi var. Alipay, WeChat Pay gibi mobil ödeme sistemleri aslında QR kod ile ödemeyi mümkün kılıyor. Çin’in en çok tercih edilen mobil ödeme teknolojisi QR kod sistemi, Çinli turistler sayesinde de dünyaya yayılmaya başladı. WeChat’in aylık aktif kullanıcı sayısı 1 milyarı aşıyor. Ve bu kullanıcıların 800 milyon kadarının WeChat Pay'ı kullandığını belirtiliyor. Uzmanlara göre QR kod ile ödeme teknolojisi, ana akım ödeme sistemlerinden biri olma potansiyeline sahip.

 İspanya 1 yıl uğraştı

Çinli turiste özel olarak harcanan çabalarının karşılığının alındığını ifade eden Eresin, İspanya örneği vererek, “Geçenlerde bir seminerde dinledik, İspanyollar lüks segmentinde seyahat eden Çinli turisti çekebilmek için 1 yıl uğraşmış sonucunda sadece lüks segmentteki 600 bin Çinli turisti İspanya’ya getirmeyi başarmışlar. Biz de bu profilin peşine düşmeliyiz” dedi.

Bazı şehirlerde Çinli turiste alışveriş sınırı var

Çinli turist profili olduğunu belirten Eresin, şunları belirtti: “Türkiye’ye gelen daha düşük profilli ve toplu gezen gruplar… Lüks konaklayan, terk başına gezen-harcayan çok yüksek profilli turist var. Biz bunları ülkeye çekemiyoruz. Alışverişi seviyorlar. Yurtdışında lüks segmentte markaların mağazalarının önünde kuyruk olmuş Çinli turistler görebiliyorsunuz. Hatta bazı şehirlerde Çinli turiste özel alışveriş kuralları konuluyor. Bir Çinli turiste şu üründen şu kadar satılabilir diye bir sınır dahi var. Örneğin bir lüks marka çantalarından sadece bir tane satılabilir sınırları var. İstanbul özelinde düşünüldüğünde bizde arayıp satın almaya çalıştıkları markaların her biri var. Türkiye’den satın alabilirler.”

Çinli turistin satın alması yüzde 162 arttı

Vergisiz alışverişin (tax free) en etkin veri ve hizmet sağlayıcı kuruluşu Global Blue’ verilerine göre, bu yılın ilk 4 ayında Çinli turistin toplam satışlardaki payı yüzde 14’ten yüzde 20’ye çıktı. Vergisiz alışverişte Çin, liderliği sürdürüyor. Geçen yılın Ocak-Nisan döneminde ortalama harcaması 3 bin 379 dolar olan Çinli turistin bu yılın aynı dönemindeki ortalama harcaması 5 bin 81 dolara ulaştı. Çinli turistin satın alması ilk 4 ayda geçen yıldan yüzde 162'lik bir büyüme kaydetti.

Çin’in Survivor’ı Fethiye’de çekildi

Fethiye Otelciler Birliği Başkanı Bülent Uysal, Çin’den Türkiye’ye başlayan iki yeni direk uçuş sayesinde Çinli turistlerin Türkiye’ye gelmesi daha kolaylaştığını ve Fethiye’nin Çinli turistler için alternatif pazar konumundan çıkarak ana pazar haline gelmeye başladığını ifade etti. Fethiye Otelciler Birliği olarak bölgeye gelen turist sayısını arttırmak için çalıştıklarını söyleyen Uysal, “Bu noktada Çin’den gelen bloggerları ve tur operatörlerini Fethiye’de ağırlayarak bölgemizin tanıtımını yapıyoruz. Çin’den Türkiye’ye başlayan iki alternatif uçuşun da etkisiyle Çinli turistleri bu sezon geçen yıllara oranla daha fazla ağırlayacağız. Geçen yıllar ile karşılaştıracak olursak tahmini olarak yüzde 15’lik bir artıştan söz edebiliriz. Türkiye’ye gelen Çinli turistler gezi planlarına mutlaka Fethiye’yi dahil ediyor. Bu oranın giderek artacağı öngörüsündeyiz” diye konuştu.

Sadece yazın değil kışın da ziyaretlerini sürdüren Çinli turistler, kışın açık olan Fethiye merkezdeki otellerin doluluklarına da katkıda bulunduğunu kaydeden  Uysal, “Çin’de reyting rekorları kıran Çinli ünlüler Survivor’ının Fethiye’de çekildi. Çin’den gelen turist sayılarını arttırmak amacıyla, Fethiye Otelciler Birliği olarak kendiliğinden ortaya çıkan gelişmeyi desteklemek de önemli bir tanıtım faaliyeti oldu. Birliğimizin verdiği konaklama ve lojistik destekleri sayesinde Fethiye Belediyesi’nde düzenlenen hava oyunları da Çin’de yapılan canlı yayınla milyonlara ulaştı” dedi. Çinli misafirlerden olumlu geri dönüşler aldıklarını anlatan Uysal, özellikle Babadağ’dan yapılan yamaç paraşütünün bu ilginin ana nedenlerinden biri olduğunu söyledi. Çinli turistin kullandığı ödeme sistemlerinin Türkiye'ye uyarlanması turizm sektörü için avantaj sağlayacağını vurgulayan Uysal, “Fethiye Otelciler Birliği olarak biz böyle bir düzenleme için istekliyiz ve destekliyoruz. Bunun için yasal ve teknolojik zeminin kurulması konusunda ilgili bakanlıklardan gerekli süreçlerin yönetilmesini bekliyoruz” dedi.

Kadınlar daha çok geziyor

TÜROB’un Çin turizm pazarını incelediği araştırmadan satır başları ise şöyle:

+ Çinlilerin Türkiye'de en çok ziyaret ettikleri yerlerin başında Kapadokya, Pamukkale, Efes, İstanbul geliyor.

+ Daha çok kadınlar geziyor. 2016’da yurtdışına çıkan turistlerin yüzde 56’sı kadın, yüzde 44’ü erkeklerden oluştu.

+ Tayland, Japonya, Güney Kore, ABD, Maldivler, Endonezya, Singapur, Avustralya ve Malezya; Çinlilerin sırasıyla en fazla ziyaret ettiği ülkeler.

+ Grup turları popüler, ancak bireysel ve kişiye özel turlar hızla yükseliyor. Günlük şehir turları, tarih, kültür ve alışveriş turları yanında son dönemde ağır hava kirliliği sebebiyle temiz hava, plaj, temiz deniz turlarına ilgi arttı.

+ Okulların tatil olduğu dönemlerde aile turlarında yoğun artış görülüyor. Sanat ve kültür turları da yükseliyor. Zengin Çinliler alternatif tıp, sağlık turları ve estetik operasyonlar için yurtdışına çıkıyor

+ Türkiye’nin güçlü yönleri olarak Çin’in önem verdiği ve devletin turizm teşviki yaptığı İpek Yolu ‘Bir Kuşak Bir Yol’ projesinde Türkiye’nin de yer alması; vize kolaylığı olarak öne çıkıyor.


Bu haber 1,204 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,107 µs