En Sıcak Konular

Sağlıkta maliyetler hızla yükseliyor

21 Ekim 2019 09:37 tsi
Sağlıkta maliyetler hızla yükseliyor Genel sağlık sigortası kapsamında kamu tarafından bedeli ödenen ilaç ve hastane giderlerinin ortalama maliyetleri hızla yükseliyor.

Sağlıkta maliyetler hızla yükseliyor

DÜNYA 

Genel sağlık sigortası kapsamında kamu tarafından bedeli ödenen ilaç ve hastane giderlerinin ortalama maliyetleri hızla yükseliyor.

SGK verilerine göre ortalama reçete bedeli 2019’un ilk altı ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26.74 yükseldi. Bu dönemde reçete başına tutar 97.3 TL olarak belirlendi. Bir önceki yılın aynı döneminde rakam 76.8 TL düzeyindeydi.

Aynı dönemde toplam reçete sayısındaki artış yüzde 3.29 seviyesinde gerçekleşti. Hastaneye başvuran sayısında artış ise göreli olarak daha az seviyede arttı. SGK verilerine göre Ocak-Haziran döneminde hastaneye başvuru sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2.64 artarak, 290 milyon 913 bin oldu. Aynı döneme kıyasla özel hastanelere başvuru sayısı yüzde 5.7 oranında gerileyerek 39 milyon 654 başvuru oldu. Hastanelerde fatura tutarı da 2019 ilk altı ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.25 oranında artarak 26 milyar 326 milyon TL düzeyinde gerçekleşti.

Müracat başına ortalama maliyet ise aynı dönemde yüzde 3.52 arttı. 2019 ilk altı ayında hastanelere yapılan başvuruların yüzde 54.5’i devlet hastanelerine yapıldı. En fazla başvurunun yapıldığı devlet hastanelerinde ortalama maliyetin yüzde 2.1 oranında gerilemesi dikkat çekti. Buna karşılık, kamu araştırma-eğitim hastanelerinde ortalama maliyet yüzde 2.54, Özel hastanelerde yüzde 10,02 ve üniversite hastanelerinde yüzde 9.8 oranında yükseldi.

Ortalama başvuru başına maliyetin en yüksek olduğu hastane, 234.3 TL ile üniversite hastaneleri oldu. Bunu sırasıyla 123.5 TL ile özel hastaneler, 106.3 TL ile kamu eğitim-araştırma hastaneleri ve 52.3 TL ile devlet hastaneleri izledi.


Bu haber 903 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,919 µs