En Sıcak Konular

Çiftçiyi buğdayla 'barıştıracak' fiyat hamlesi

21 Ekim 2019 09:39 tsi
Çiftçiyi buğdayla 'barıştıracak' fiyat hamlesi Toprak Mahsulleri Ofisi yeni fiyatı DÜNYA'ya açıkladı: Ekmeklik buğday bin 300 lira yerine bin 475 lira olacak.

Çiftçiyi buğdayla 'barıştıracak' fiyat hamlesi

DÜNYA 

Toprak Mahsulleri Ofisi yeni fiyatı DÜNYA'ya açıkladı: Ekmeklik buğday bin 300 lira yerine bin 475 lira olacak.

TMO Başkanı Ahmet Güldal, tarım kesiminin merakla beklediği buğday fiyatlarıyla ilgili olarak DÜNYA'ya özel açıklama yaptı. Güldal, "Kasım ayı sonuna kadar Yerli Anadolu Kırmızı Sert ile ithal 12.5 protein ekmeklik buğdayın tonunu bin 450 TL, ithal 13.5 protein ekmeklik buğdayın tonunu bin 475 TL’den satışa açıyoruz" dedi. Geçen yılki ton fiyatı bin 150 liraydı. TMO’nun sanayiciye sattığı buğday ve arpanın fiyatını ilk kez DÜNYA açıklıyor. Buna göre 12.5 protein ekmeklik buğdayın tonu bin 450 TL, 13.5 protein ekmeklik buğdayın tonu bin 475 TL, arpanın tonu ise bin 225 TL şeklinde olacak.

TMO’nun bugün gerekli imzaları tamamlayıp fiyatı açıklaması bekleniyor. Beklenti üzerinde çıkan fiyat için sanayici , “TMO’nun açıkladığı buğday satış fiyatı çiftçimizi buğdayla barıştıracak, üretimi artıracaktır” diyor.

DÜNYA, buğday satış fiyatını açıklıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) bugün imzaya sunarak duyuracağı buğday ve arpa satış fiyatları ilk kez gazeteniz DÜNYA’da. 12.5 protein ekmeklik buğdayın tonu bin 450 TL olurken, 13.5 protein ekmeklik buğdayın tonu bin 475 TL. Arpanın tonu da bin 225 TL... Beklenti ekmeklik buğdayda fiyatların ton başına bin 300 liralar civarında kalmasıydı. Sanayici TMO’nun verdiği bu fiyatla seneye çiftçinin buğday ekimini daraltmayacağını kaydederek, “TMO’nun açıkladığı buğday satış fiyatı çiftçimizi buğdayla barıştıracak, üretimi artıracaktır” yorumunu yapıyor. Her sene çiftçiden alınan buğday ve sanayiciye satılacak buğdayın fiyatı aynı anda açıklanıyordu. Bu yıl satış fiyatının geç açıklanması fiyatın düşük geleceği endişesini yaratmıştı.

Güneydoğu, Dicle ve Anadolu Un Sanayicileri tarafından düzenlenen “2019-2020 Hasat Yılı ve Hasat Sonrası Öngörüleri” konulu toplantı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bafra kentinde gerçekleştirildi. Toplantıda DÜNYA’ya özel açıklamalar yapıldı.

Toprak Mahsulleri Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal, kasım ayı sonuna kadar geçerli satış fiyatlarını açıklayarak, “Yerli Anadolu Kırmızı Sert ile ithal 12.5 protein ekmeklik buğdayların tonunu bin 450 TL, ithal 13.5 protein ekmeklik buğdayların tonunu bin 475 TL, yerli ve ithal arpaların tonunu ise bin 225 TL’den satışa açıyoruz” dedi.

2019 yılına ilişkin hububat üretim rakamları, piyasa fiyatları ve öngörüleri hakkında da bilgiler veren Güldal, TMO olarak hasadın bitmesini müteakip bir sonraki sezona kadarki süre zarfında atılacak adımların planlandığını belirterek, “Anlık olarak hem yurtiçi hem dünya piyasalarını, fiyat hareketlerini takipteyiz” şeklinde konuştu.

Güldal, “Kurumumuz stoklarının piyasa istikrarının sigortası olduğuna inanıyoruz. Bu kapsamda iç alımlarımıza ilave olarak doğru zamanda ithalat yoluyla buğday ve arpa stoklarımızı takviye ettik ve etmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki süreçte piyasalarda istikrarı korumak için her türlü gerekli tedbiri alacağız” dedi. Üretim ve ticaretin hassas bir denge işi olduğunu belirten Güldal, ayrıca şunları kaydetti:

“Bu nedenle bu sektöre alın terini akıtan üreticilerimiz ve bu nimeti sofralarımıza taşımak için emek veren sanayicilerimiz, bizler için kıymetlidir. Bizler emeklerinizin değerini görüyor ve bu hizmetlerin karşılığını verebilmek adına elimizden gelen tüm gücümüzle destek olmak için çalışıyoruz. Alacağımız kararlar ve uygulayacağımız politikalarla ülke menfaatimizi gözetmek başta olmak üzere üreticimiz ve sanayicilerimizin başarılarına da katkı sağladığımıza inanıyoruz. Nitekim un ihracatında dünyada birinci, makarna ihracatında ikinci olmamız, son 10 yılda un ihracatımızı 2 katına, makarna ihracatımızı 6 katına, yumurta ve beyaz et ihracatımızı 4 katına çıkarmamız bu başarının göstergesi.”


Bu haber 1,329 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,683 µs