En Sıcak Konular

Şirketler dünyasının nabzı yüksek

12 Kasım 2019 09:38 tsi
Şirketler dünyasının nabzı yüksek Alacak yönetimi şirketi CRIF’ın Ticaret Sicil Gazetesi’nin verilerinden derlediği rapora göre, Türkiye’de şirketlerin nabzı oldukça yüksek. Her iki saatte bir şirket konkordato ilan etti, iflaslarda yüzde 40 arttı.

Şirketler dünyasının nabzı yüksek

DÜNYA 

Alacak yönetimi şirketi CRIF’ın Ticaret Sicil Gazetesi’nin verilerinden derlediği rapora göre, Türkiye’de şirketlerin nabzı oldukça yüksek. Her iki saatte bir şirket konkordato ilan etti, iflaslarda yüzde 40 arttı.

CRIF, 200’ün üzerinde ülkeden 300 milyon firmanın yer aldığı veri tabanına sahip. CRIF Türkiye’nin de 1.5 milyon ticari firmadan oluşan veri tabanı var. Başka bir ifade ile reel sektörde 1.5 milyon şirketin izini takip ediyor, 150 bin şirketi ise aktif olarak izliyor; aylık 6 bin firma raporu hazırlıyor. Faaliyet konusu itibarıyla ekonominin, ticaret hayatının nabzını tutmaya yarayacak veriler sunan bir şirket. Geçtiğimiz günlerde resmi twitter hesabında çok çarpıcı bir tablo yayınlandı. Ticaret sicil verilerine dayanan bu tablo şirketler dünyasında neler olup bittiğini yansıtıyor.

Bu yılın ilk sekiz ayını yansıtan bu tablo, 2018 ve 2017 ile karşılaştırıldığında nasıl bir trend gösteriyor? İflaslar, konkordatolar artıyor mu azalıyor mu? Kuruluşlar, birleşmeler, sermaye artırımları nasıl seyrediyor? Tablo sonuç olarak ticaret hayatı, canlılığı bakımından ne söylüyor? Maslak’taki merkez ofisinde CRIF Türkiye Ülke Müdürü Selim Tezel ile bunlar üzerine konuştuk. Tezel’in açıklamalarından önce yukardaki tablonun başka bir tercümesi ile önceki yıllar aynı dönem neler olduğuna ilişkin verileri paylaşayım:

• SERMAYE ARTIŞINDA AĞIRDAN ALINIYOR: Unvan değişikliğinde artış var. Önceki yıllar 25 dakikada bir şirket unvan değişikliğini tescil ettirmiş. Bu yıl 28 dakikada bir değişiklik oluyor. Yönetici değiştirme sıklığında değişiklik yok. Hisse ortak değişimi çok az yavaşlamış. Eskiden altı dakikada bir şirkette, hisse-ortak değişikliği olurken şimdi yedi dakikada bir oluyor. Adres değişikliği, birleşmelerde çok küçük farklılıklar var. 2017 ve 2018’de her 16 dakikada bir şirkette sermaye artışı tescil ettirilmiş. 2019 itibarıyla 21 dakikada bir yapılıyor. Sermaye artışlarında yavaşlama olduğu söylenebilir.

• GÜNDE 12 ŞİRKET KONKORDATO İLAN EDİYOR: Bu yıl ilk sekiz ayda her iki saatte bir şirket (toplamda 2 bin 880) konkordato ilan etmiş. Trend devam ederse yıl sonunda rakam 4 bin civarını bulacak. 2018’de her sekiz saatte bir şirket (toplamda 917) konkordato ilan etmişti. Bu tabloya bakınca 2018’den 2019’a Selim Tezel konkordato ilanlarında dört katlık bir artış olduğu görülüyor.

• TASFİYELER SAKİN, İFLASLARDA % 40 ARTIŞ: Tasfiye rakamlarında küçük bir artış var. 2018’de her 41 dakikada, 2017’de ise her 44 dakikada bir şirket tasfiyesi olmuş. Bu yıl 40 dakikada bir tasfiye oluyor. İflaslarda durum biraz farklı. 2017’de ortalama ayda 47 şirket iflası olmuş. 2018 yılında bu rakam 48. Bu yıl ilk sekiz ay itibarıyla aylık ortalama iflas sayısı 68. Yani iflaslarda yüzde 40 artış olduğu gözlemleniyor.

• ŞİRKET KURULUŞLARINDA % 10 AZALMA: İlk 8 ayda dört dakikada bir şirket kuruldu. Böyle devam ederse bu yıl 131 bin 400 şirket kurulacak. Aylık ortalama 11 bine geliyor. 2018 ve 2017’de bu rakam 12 bine yakın. Kuruluşlarda % 10’a yakın bir azalmadan söz edilebilir.

Tezel: Şirketler yönetme deneyimini ortaya koyabiliyor

Verilerin Ticaret Sicil kayıtlarından CRIF’in yaptığı detaylı analizler sonucunda elde edildiğini belirten Ülke Müdürü Selim Tezel, şu değerlendirmeyi yaptı: “2016-2019 dönemini kıyasladığımızda şirketlerin eko sisteminde niteliksel anlamda bir farklılaşma olmadığını gözlemliyoruz. Bu dönemde tasfiye, iflas tarafında dalgalanma olduğunu görüyoruz. 2016’da bir miktar artış var ancak çok sert bir durum söz konusu değil. Makroekonomide yaşanan sıkıntılara rağmen şirketlerin, bu dönemi etkin bir şekilde yönetme deneyimini ortaya koyabildiklerini, risk yönetimini etkin yapabildiklerini gösteriyor. Buna rağmen şirket iflaslarında bir artış trendi söz konusu. 2017-2018 yıllarında aylık ortalama iflas eden ve tasfiye süreci tamamlanan şirket sayısının 2019’da arttığını görüyoruz. Aynı şekilde ekonomik büyümenin güçlü olduğu zamanlarda ayda 13 binin üzerinde şirket kurulurken, son yıllarda yeni şirket kuruluşunun gerilediğini görüyoruz. 2017-2018 yıllarında aylık 12 bin civarında şirket kurulurken, 2019 yılında aylık ortalama 10 bin seviyesine geriledi. Hükümet yeni programda 2020 için yüzde 5 büyüme hedefi belirledi. Büyümede yeni bir hikaye yaratabilirsek, şirketler açısından da iyileşmeler söz konusu olacak.”

Tezel’in böyle dönemlerde şirketlerin ne yapması gerektiği konusundaki önerileri de şöyle oldu: “Müşterilerimize kendi havuzlarını daha sık güncellemelerini ve alacak yönetimini daha dikkatli yapmalarını öneriyoruz. Çünkü hala likit kalmak ve nakdi yönetmenin öneminin arttığı bir dönemdeyiz. Bu anlamda etkin alacak yönetimi çok önemli. Türk iş dünyasının veri odaklı olma dönüşümü sürüyor. Gözlemimiz şu: Bilgi, işletmelerin sahip olduğu en değerli üretim faktörü. Rekabet üstünlüğü yaratmak için bilginin sistematik ve planlı bir şekilde oluşturulması, sürekli olarak yenilenmesi ve kullanılmasının önemi de arttı. Veri odaklı (data driven) hareket etmek çok daha hayati bir anlam taşıyor.”

Nokta atışıyla müşteri buluyor

CRIF, 1988’de İtalya'da kuruldu. Kredi bilgi ürünleri, hizmetleri ve çözümleri ile finansal ve ticari kuruluşlar ile tüketicilerin karar alma süreçlerine hızlı ve etkin bir şekilde destek olmayı hedefliyor. 50’den fazla ülkede 6 bin 300’ün üzerinde banka, kredi birliği, finansal ve finansal olmayan kuruluşa hizmet veriyor, ayrıca 20 ülkede kredi kayıt bürosu olarak faaliyet yürütüyor. 2018 yılında CRIF’in toplam cirosu 538 milyon Euro’ya ulaştı. 1989’dan 2013’e kadar Finar adı altında faaliyet gösteren firmayı Ocak 2013 itibarıyla satın alarak Türkiye’ye girdi.

Global olarak 200’ün üzerinde ülkede 300 milyon firmanın, Türkiye’de de 1.5 milyon ticari firmanın veri tabanına sahip. Reel sektörde 1.5 milyon şirketin izini takip ediyor, 150 bin şirketi aktif izliyor; aylık 6 bin firma raporu hazırlıyor. D&B Hoovers ürünü ile ihracatçılara 200 ülkede 160 milyondan fazla firma bilgisi sunuyor.

Tezel, “D&B Hoovers online veritabanı ile birkaç dakikada potansiyel müşteri listelerini oluşturabiliyor, pazar araştırma ve satış süreçlerini yüzde 30 iyileştirebiliyoruz. İhracatçının müşteri kriterine göre 50’den fazla filtre ile daraltılarak hedef firmaları nokta atışı olarak buluyoruz. Türkiye’nin hedef pazar seçtiği 17 ülkede D&B Hoovers veri tabanında 93 milyon firma yer alıyor” diye konuştu.



Bu haber 1,191 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,405 µs