En Sıcak Konular

Kömür kazanlarını modernize etti verimde yüzde 10'luk artış sağladı

5 Aralık 2019 09:54 tsi
Kömür kazanlarını modernize etti verimde yüzde 10'luk artış sağladı Kayseri Şeker Ar-Ge Merkezi, teknokent firmalarından olan Tabi Enerji ile yaptığı işbirliği ile fabrikadaki kömür kazanlarını modernize ederek yüzde 10 verim artışı sağladı.

Kömür kazanlarını modernize etti verimde yüzde 10'luk artış sağladı

DÜNYA 

Kayseri Şeker Ar-Ge Merkezi, teknokent firmalarından olan Tabi Enerji ile yaptığı işbirliği ile fabrikadaki kömür kazanlarını modernize ederek yüzde 10 verim artışı sağladı.

Üniversite ve çeşitli kurumlarla sürekli olarak işbirliği çalışmaları gerçekleştiren Kayseri Şeker, bu kez de teknokent firmalarından olan Tabi Enerji ile enerji verimliliğini artırmaya yönelik işbirliğinde bulundu. Yapılan işbirliği ile kömür kazanları modernize edilerek yüzde 10 verim artışı sağlandı. Şeker sektörüne ve orta ölçekli kömür yakıtlı enerji santrallerine örnek olacak iki projeyi tamamladıklarını aktaran Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, “İşletme teknik personellerimiz, Ar-Ge Merkezi çalışanlarımız ve Tabi Enerji işbirliğinde yapılan çalışmalarımız ile Kayseri Şeker Fabrikası'ndaki 1955 yapımlı kömürlü kazanları modernize ederek yüzde 10 verim artırmayı başardık. Bu çalışma ile şeker sektöründe bulunan eski tip kömürlü kazan tasarımlarının iyileştirilerek fabrikaların çevre mevzuatındaki yükümlülüklerini rahatlıkla yerine getirebilmesi yanında enerji üretiminde kapasite ve verim artışı sağlanabileceğini de gösterdik. Kömürlü kazanların yanı sıra bünyemizde bulunan doğalgazlı kazanlarda da yanma optimizasyonu yaptık. Proje uygulaması sonrasında yapılan ölçümlerde kömürlü kazan termik verimlerinde yüzde 10 doğalgaz, kazan verimlerinde ise yüzde 2.5 oranında artış sağladık. Bu iki çalışma ile enerji maliyetlerinde yıllık bazda milyonlarca lira tasarruf sağlamış olacağız” dedi.

Enerji tasarruflu projeler üzerinde çalışıyor

Hem dünyanın sürdürülebilirliği hem de fabrikada enerji tasarrufu için önemli projeler üzerinde çalıştıklarını bildiren Akay, “Kayseri Şeker İşletme Birimi, teknik personeller, ArGe Merkezi ve Tabi Enerji tarafından yapılan ön fizibilite çalışmalarında kömürlü kazanda CFD (Computational Fluid Dynamics) destekli tasarımsal modifikasyonlar yapılarak emisyonlarının çok düşük seviyelere düşürülebileceği öngörüldü. Bu kapsamda, Kayseri Şeker Ar-Ge Merkezi ile bir teknokent firması olan Tabi Enerji tarafından 2018 yılında başlayan çalışmalar ve 2019 yılı kampanya döneminde uzun bir süre test edilen çalışmalar birer birer meyve vermeye başladı” şeklinde konuştu.


Bu haber 855 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,621 µs