En Sıcak Konular

'Siber Suç Cumhuriyeti' en büyük 13. ekonomi oldu

10 Aralık 2019 09:17 tsi
'Siber Suç Cumhuriyeti' en büyük 13. ekonomi oldu Siber suçlarla ilgili yayınlanan raporlar, küresel ekonominin siber saldırılardan dolayı yazdığı zararın büyüklüğünü ortaya koydu. Siber Suç Cumhuriyeti bir ülke olsaydı, 2018 yılında 1.5 trilyon dolar ile dünyanın en büyük 13. ekonomisi olacaktı.

'Siber Suç Cumhuriyeti' en büyük 13. ekonomi oldu

DÜNYA 

Siber suçlarla ilgili yayınlanan raporlar, küresel ekonominin siber saldırılardan dolayı yazdığı zararın büyüklüğünü ortaya koydu. Siber Suç Cumhuriyeti bir ülke olsaydı, 2018 yılında 1.5 trilyon dolar ile dünyanın en büyük 13. ekonomisi olacaktı.

Bromium ve McGuire tarafından hazırlanan bir rapora göre sadece 2018’de siber saldırıların küresel ekonomiye maliyeti 1.5 trilyon dolar oldu. 2021 yılı itibariyle her yıl 6 trilyon dolara ulaşması beklenen siber suçlar bir ülke olsaydı, bu ülke dünyanın en büyük 13. ekonomisi olacaktı. IMF verilerine göre GSYH büyüklüğüne göre "Siber Suç Cumhuriyeti" İspanya, Avustralya, Meksika, Endonezya, Hollanda, Suudi Arabistan, Türkiye ve İsviçre’nin önüne geçerek Güney Kore’den sonra en büyük ekonomi oldu. Rapora göre siber suçların en büyük bölümü 860 milyar dolarla yasadışı online pazarlarda meydana geldi. 500 milyar dolarla ticari sırların hırsızlığı ikinci sırada geliyor. Saldırganlar 160 milyar dolar da veri ticaretinden elde etti. 1.6 milyar dolarla ‘Siber saldırı hizmetleri’ de siber suçlar içinde önemli bir pay oluşturdu.

Dakikada 2.9 milyon dolar

RiskIQ tarafından hazırlanan 2019 Evil Internet Minute adlı rapora göre ise her bir dakikada 2.9 milyon dolar siber suçlara gidiyor.

Büyük şirketler siber suçlara veya siber suçla mücadeleye dakikada 25 dolar kaybediyor. Cybersecurity Venture 2019 Yıllık Suç Raporu’na göre 2015 yılında 3 trilyon dolar olan siber saldırıların toplam büyüklüğünün 2021’de ikiye katlanarak ‘yılda’ 6 trilyon dolara ulaşması öngörülüyor.

Biyometrik veriler de tehlikede

Siber güvenlik şirketi Kaspersky da biyometrik verileri işleyen bilgisayarların üçte birinin tehlike altında olduğunu açıkladı. Kaspersky araştırmasına göre, biyometrik veri toplama, işleme ve saklamada kullanılan sunucu ve iş istasyonlarının yüzde 37'si en az bir kez zararlı yazılım saldırısına uğradı. Tehdit kaynakları analiz edildiğinde biyometrik veri saldırıların temel kaynağının internet olduğu tespit edildi. Bu saldırıların yüzde 14.4'ü internetten geldi. İkinci sırada ise yüzde 8 ile çıkarılabilir medya geldi. Çıkarılabilir medya (yüzde 8) cihazları genellikle solucan yaymak için kullanıldı. E-posta yoluyla yapılan ve engellenen tehditler üçüncü sırada yer aldı.

EKG SÜRESİNİ 2.7 DAKİKA GECİKTİRİYOR

Vanderbilt Üniversitesi’nden araştırmacılarına göre, sağlık kurumlarını hedef alan siber saldırılar ve veri ihlalleri sağlık süreçlerini olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle kalp hastalığı gibi tedavisi hassas olan hastaların bu süreçten daha fazla etkilendiğini belirten araştırmacılar, saldırıların EKG (Elektrokardiyografi) çekilebilmesi için gereken süresi 2.7 dakika geciktirdiğini tespit etti. EKG sürelerinin gecikmesi ise doktor ve hemşirelerin hastalarla ilgili tedavi süreçlerini aksatıyor.


Bu haber 1,166 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,318 µs