En Sıcak Konular

İş makineleri ilk kez 'fazla' verdi

10 Aralık 2019 09:18 tsi
İş makineleri ilk kez 'fazla' verdi 2019 Ocak-Ekim döneminde 1 milyar 148 milyon dolarlık ihracata karşılık, 665 milyon dolar ithalat yapan sektör, tarihinde ilk kez dış ticaret fazlası verdi.

İş makineleri ilk kez 'fazla' verdi

DÜNYA 

2019 Ocak-Ekim döneminde 1 milyar 148 milyon dolarlık ihracata karşılık, 665 milyon dolar ithalat yapan sektör, tarihinde ilk kez dış ticaret fazlası verdi.

130'dan fazla ülkeye ihracat yapan iş makineleri sektörü, 2019 yılında tarihinde ilk kez dış ticaret fazlası verdi. Sektör Ocak-Ekim döneminde 1 milyar 148 milyon dolarlık ihracata karşılık, 665 milyon dolar ithalat yaptı ve 483 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi. Sektör, geleneksel pazarlara Latin Amerika, Çin ve Avustralya’yı ekleme amacında. Halen 133 ülkeye ihracat yapan iş makineleri sektörü, 2019 yılında tarihinde ilk kez dış ticaret fazlası verdi. Sektör Ocak-Ekim döneminde 1 milyar 148 milyon dolarlık ihracata karşılık, 665 milyon dolar ithalat yaptı ve 483 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi. Dış ticaret fazlasında yeni pazarlara açılma ve iç pazarlardaki daralmayı telafi etme çabası önemli rol oynadı. Sektör, 2020 yılında geleneksel pazarlara Latin Amerika, Çin ve Avustralya’yı eklemeye çalışacak.

Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Başkanı Merih Özgen, ihracatta çok başarılı bir yıl geçirdiklerini belirterek yıl sonunda yüzde 20 ihracat artışı tahmin ettiklerini vurguladı.

Sektörün 2019’da iç pazardaki daralma yanında, faizlerdeki yükselişe bağlı zorluklar yaşadığını vurgulayan Özgen buna karşılık Ekim ayından itibaren iç pazarda canlanma gözlemlediklerini vurguladı. Merih Özgen iç pazarda 2020’de yüzde 15-20 dolayında artış beklediklerini anlattı.

Türkiye inşaat makineleri pazarının dünyada 11, Avrupa’da 7. büyük pazar olduğunu hatırlatan Özgen, Avrupa Ortadoğu, Rusya, Orta Asya ve Afrika ağırlıklı 133 ülkeye ihracat yaptıklarını pazar genişletme çalışmalarına devam ettiklerini bildirdi. Özgen, “Üstün kalitesi ve iyi fiyat performansı ile dünya üzerinde önemli ölçüde tercih edilen bir konumda olan Türk iş makinaları sektörü, bu özellikleri ile hedef pazarlarında en kısa zamanda yer alma konusunda iddialı” dedi. Özgen, Eximbank’ın destek programlarının daha aktif hale gelmesiyle ihracatta yakaladıkları başarının artacağına değindi.

“Elektrikli iş makinaları üretimine ağırlık verilecek”

İş makinası üreticilerinin elektrikli iş makinası üretimine ağırlık vermeye başladığını da belirten Özgen, AB mevzuatına uyum konusunda ilgili bakanlıklarla ortak çalışma yaptıklarını kaydetti. İş makinalarının uzaktan takibine imkan veren uygulamaların önemine değinen Özgen, “Makinelerin çalışma süreleri ve arızaları uzaktan tespit ediliyor, verimlilik düzenli şekilde ölçülebiliyor” dedi.

HİDROMEK 'ten yüzde 100 elektrikli ekskavatör

İMDER Başkanı Merih Özgen İzmir’de HİDROMEK’in üretim tesislerini ziyaret etti ve yüzde 100 elektrikli ekskavatörü inceledi. HİDROMEK Genel Müdürü Ahmet Bozkurt, 100’ün üzerinde ülkede 45 bin makineleri çalıştığını, hedeflerinin yüzde 100 yerli üretim olduğunu kaydetti. HİDROMEK olarak, dünyanın ilk yüzde 100 elektrikli ekskavatörünü geliştirmenin gururunu yaşadıklarını dile getiren Bozkurt, elektrikli araç kategorisinde uzmanlaşmayı hedeflediklerini bildirdi. HİDROMEK bünyesinde geliştirilen MG230-5 motor greyderin Japonya’ya ihraç edilen ilk iş makinesi olduğunu vurgulayan Ahmet Bozkurt, iki Ar-Ge merkezi olan şirketin uluslararası prestije sahip 17 tasarım ödülü bulunduğunu vurguladı. Ankara’daki üretim tesislerini büyütmek amacıyla 1.4 milyon metrekare arsa aldıklarını kaydeden Bozkurt, komponent fabrikasının üretime başladığını, ekskavatör üretim tesisi inşaatına da başladıklarını kaydetti.

Betonstar’dan 40 metreye beton pompalayan iş makinesi

Betonstar ziyaretinde konuşan firma Genel Müdürü Oğuz Diken son 12 yılın en yüksek ihracat seviyesine ulaştıklarını, pazar daralması sürecinde AR-GE yatırımlarından vazgeçmediklerini belirtti. Yeni ürünler geliştirdiklerini belirten Diken, “Dünyada 6x4 kamyona monte edilebilen 40 metre basma yüksekliğine sahip beton pompasını dizayn ve üretmeyi başarmış ilk firmayız, yine dünyada 8x4 kamyona monte edilen 47 metre basma yüksekliğine sahip beton pompasının kara yolları regülasyonuna uygun olarak üreten ilk firmayız” diye konuştu. Betonstar’ın Avrupa’da etkin bir firma olduğunu belirten Oğuz Diken, son 6 yılda ürün gamına tamamı ile yeni dizayn toplam 13 model kamyona monte (mobil) ve 3 model de sabit tip beton pompası eklediklerini söyledi. Diken, TÜBİTAK desteğiyle sensör arızalarında devreye girerek pompanın betonda kalmasını önleyen önemli bir yazılım geliştirdiklerini, bunun da Avrupa ve Amerika’da büyük beğeni topladığını da açıkladı. Diken, “Avrupa’da kullanım sahası bulunan ve beton pompasına benzerliği ile dikkat çeken ‘slurry mixer’ olarak bilinen ürünü de ürün gamımıza sokmuş bulunmaktayız. Hatta ilk satışlarımızı da yaptık ve ürünümüzü teslim ettik. Almanya’da çalışmaya başladı” dedi.


Bu haber 1,189 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,875 µs