En Sıcak Konular

Sağlıkta ithalatı azaltacak buluş

16 Ağustos 2011 10:10 tsi
Sağlıkta ithalatı azaltacak buluş BB Ar-Ge Medikal'in genç patronu Batuhan Yılmaz, sağlık sektöründe her yıl yaklaşık 500 milyon dolar ithalata neden olan biyokimya oto analizörlerini Türkiye'de üretmeyi başardı.

Sağlıkta ithalatı azaltacak buluş

BB Ar-Ge Medikal'in genç patronu Batuhan Yılmaz, sağlık sektöründe her yıl yaklaşık 500 milyon dolar ithalata neden olan biyokimya oto analizörlerini Türkiye'de üretmeyi başardı.
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) son beş yıldır yeni teknolojilere geçişte sessiz bir devrim yapıyor. Patent artış hızında Türkiye'yi dünya ikinciliğine kadar taşıyan bu değişim, cari açık sorunun çözümünde de önemli bir role sahip. Mekatronik mühendisi Batuhan Yılmaz'ın hikâyesi de bu değişimin en somut örneklerinden birini oluşturuyor. 2009'da o dönemki adıyla Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan 100 bin TL Ar-Ge desteği alan Yılmaz, 2 yıl süren çalışmanın ardından cari açığı yarım milyar dolar aşağı çekecek bir buluşa imza attı.

3 BOYUTLU ANALİZÖR
Bugüne kadar tamamen dışa bağımlı olduğumuz 'biyokimya oto analizör'ünün üç boyutlu versiyonunu Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyeleriyle birlikte üretmeyi başaran Yılmaz, bu sayede yıllık 300 ile 500 milyon doları bulan ithalatın önüne geçmeyi hedefliyor. Kan, idrar ve doku analizlerinde kullanılan biyokimya oto analizörleri, genellikle örnekleri tek tek inceliyor. Yılmaz'ın geliştirdiği teknoloji ise tüm örnekleri aynı anda ve korelâsyon kurarak inceliyor. Ayrıca elde ettiği tüm verileri aynı anda Sağlık Bakanlığı'nın arşivine gönderebiliyor.

2 YIL AR-GE YAPTI
Batuhan Yılmaz, projenin nasıl ortaya çıktığını ise şu sözlerle anlatıyor: "2008'de laboratuar elektronik cihazlarının Türkçeleştirilmesi için yürütülen projede bir buçuk sene yer aldım. Bu süreçte medikal elektronik cihazları tanıma ve işlevlerini öğrenme fırsatı buldum. Bu bilgiyi daha önce tanıdığım cihazlar üzerine uygulamaya başladım. Ardından da Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan 100 bin TL hibe kredi sağladık ve mühendis arkadaşım Barış Sönmez ile birlikte BB Ar- Ge Medikal Teknoloji şirketini kurduk. 2 yıl süren çalışmanın ardından da. cinazı üretmeyi başardık. Yakın zamanda seri üretime geçmeyi planlıyoruz. "

Cihazın değeri 600 bin $'a kadar çıkıyor
Türkiye'de 547 devlet, 18 üniversite ve 550 özel hastane ile 1900 özel klinik bulunuyor. Bu kurumlar en az değeri 600 bin dolara kadar çıkan bu cihazları sıkça satın alıyor.

İlk Cerrahpaşa'da kullanılacak
PROJENİN hayata geçmesinde Cerrahpaşa Tıp Fakültesi önemli rol oynadı. Üniversite proje kapsamında tüm imkanlarını seferber ederek cihazın geliştirilmesini destekledi. Hayata geçen projede ilk olarak İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde kullanılacak. Ardından da cihazın seri üretimine geçilip Türkiye'deki tüm sağlık kurumlarında uygulanmaya başlanacak. 



Bu haber 1,948 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,910 µs