En Sıcak Konular

Dikkat bu binalarda oturmayın!

13 Kasım 2011 19:47 tsi
Dikkat bu binalarda oturmayın! Van’ı ve Erciş’i vuran deprem sonrasında bölgeye giderek incelemeler yapan İTÜ Öğretim Üyesi Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, özellikle Erciş bölgesindeki yıkılan binaların durumlarıyla ilgili bilgiler aktardı.

Dikkat bu binalarda oturmayın!
Vatan
Prof. Ercan, yıkılan binaların durumlarıyla ilgili bilgiler aktardı. ...
 
Van’ı ve Erciş’i vuran deprem sonrasında bölgeye giderek incelemeler yapan İTÜ Öğretim Üyesi Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, özellikle Erciş bölgesindeki yıkılan binaların durumlarıyla ilgili bilgiler aktardı. Erciş’te kurtarma çalışması yapan ekiplerle konuştuğunda yeni bilgiler öğrendiğini dile getiren Prof. Dr. Ercan, “Erciş’te kayıtsız şartsız altında fırın olan her ev çökmüş. Ölümlerin yüzde 46’sı duvar çökmeleri yüzünden olmuş. Yine çelik kapı geleneği nedeniyle insanlar evlerinden kaçamadıkları için hayatlarını kaybetmiş”dedi.

Konutların altında ekmek, simit, lahmacun, pide fırını ya da kebap salonlarının büyük tehlike oluşturduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ercan, “Bu fırınların ısı yalıtımı yapılmazsa ki yapılmıyor fırınlardaki yüksek ısı taşıyıcı donatıları pişiriyor ve dayanım gücünü düşürüyor. Deprem sırasında duvarların ufalanmasına neden oluyor. Betonla donatımın yapışkanlığını sıfırlıyor. Çünkü beton içindeki donatıya yapışır yüksek ısıda bu gerçekleşmiyor. Deprem vurduğu zaman da taşıyıcı toz duman oluyor. Bu tozları görmemizin nedeni de bu” dedi.

Çelik kapılar açılmıyor

Kurtarma ekipleriyle görüştüğünde başka bir bilgi daha öğrendiğini dile getiren Prof. Dr. Ercan, “Onlara insanların en çok nerelerde yaşamlarını yitirdiklerini sorduğumda merdivenler yanıtı vermelerini bekliyordum ama konutların iç kapılarında bulduklarını söylediler. Bölgede bir çelik kapı adeti var ve hemen hemen bütün evlerde çelik kapı takılı. Ama depremde bu çelik kapılar yamuluyor ve açılmıyor. İnsanlar da kapıları açamadıkları için kaçamıyorlar. Benim evimde de çelik kapı takılı burada yapacak bir şey yok. Ama ev içinde oda kapılarını kilitlemeyin çünkü bunlar da açılmıyor” uyarısında bulundu.

Yine Van’da asma kat geleneğinin de çok can aldığının altını çizen Prof. Dr. Ercan, “Asma kat yumuşak dikme etkisi yaratır mühendislikte. Ama ne yazık ki Türkiye’de çok yaygın. Depremde duvarların taşıyıcı özelliği yüzde 15’dir. Eğer bu desteklenmezse yıkılır” dedi.

Adım başı ‘fırın’lı apartman

Prof.Dr. Ercan’ın uyarılarına rağmen İstanbul’da pekçok binanın altında fırın bulunuyor. Zeytinburnu ve Bağcılar’da altında fırın bulunan pekçok apartman olası bir deprem anında yaşanacak felaketin habercisi gibi duruyor. Aynı şekilde hırsızlardan korunmak için yaptırdığımız çelik kapılar da neredeyse pekçok evde kullanılıyor.

 



Bu haber 1,350 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,149 µs