En Sıcak Konular

'Devletin iş bulma görevi yok'

15 Aralık 2011 10:04 tsi
'Devletin iş bulma görevi yok' AKFEN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, "Günümüzde her şeyin devletten beklediğini" söyledi.

'Devletin iş bulma görevi yok'

posta

AKFEN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, "Günümüzde her şeyin devletten beklediğini" söyledi.

Mersin Genç İşadamları Derneği’nin(MEGİAD) Hiltonsa Oteli’nde yapılan Geleneksel Buluşması’na AKFEN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, konuk oldu. MEGİAD Başkanı Alper Gürsoy, yaptığı açış konuşmasında Akın’ı, kentte konuk etmekten büyük gurur duyduklarını söyledi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Faik Burakgazi de, kenttin ekonomik ve sosyal yapısı hakkında bilgiler vererek, Akın’ın sahip olduğu şirketleri kentte yatırım yapmaya çağırdı. Hamdi Akın ise konuşmasına Mersin’in dışarıdan nasıl gözüktüğü konusunda görüşlerini açıklayarak başladı. Akın, "Mersin için, için kaynayan bir yer, insan kaynağı açısından son derece zengin.

Mersin limanıyla buraya gelene kadar kentin potansiyelinin bu kadar fazla olduğunun farkında değildik. Mersin’in insan çeşitliliği çok güzel, her türlü düşünce, zihniyet, girişim var. Herkesin birbiriyle çok güzel diyaloğu var. Bölgenin bu şekilde gelişebileceğini de tüm Türkiye’ye göstermeliyiz. Hem doğudan gelenler, hem yerli halk hem güneyden gelenler kafalarında bambaşka yatırım perspektifi var. Bu anlayışın ortak bir noktada buluşması çok önemli. Mersin dışarıdan bakılınca denizin kenarında bir sayfiye şehri gibi algılansa da, bugün sanayisiyle de dikkati çekmeye başladı. ihracatın yüzde 5, ithalatın yüzde 6’sının Mersin’den gerçekleştirilmesi önemli. Neden otel yapmıyorsunuz? dendiğinde fizibilitesi bir türlü çıkmıyor Mersin’in. Adana’da yapıyoruz ve Ocak’ta açacağız. Mersin’de otel fiyatlarına bakınca çok düşük. Diğer Hiltonlara göre en düşük Hilton fiyatı dahi Mersin’de.

Bu düşük fiyatlarla otel yatırımı uygun değil gibi gözüküyor. Mersin’de halen böyle bir talep oluşmadı. Doluluk yüzde 60-65 seviyesinde. Yatırım kalitesi açısından farklılıklar olabilir" dedi. Kaliteli yatırım talep edildiği zaman, kaliteli insan sayısının da artırılması gerektiğinin altını çizen Akın, "Mersin bir şeyleri talep etmeli, kendisinin büyümesini talep etmeli. Doğu illeri gibi değil Mersin. Doğu illeri halen bir çok şeyini devletten bekliyor. Devletten talep edileni açıkça ortaya koyamazsan devletin yapabileceği çok şey yok. Ayrıca bu işi devlet değil özel sektör yapacak. Devletin bulma görevi yok. İstihdamın bizlerin yaratması için ne istediğimizi açıkça talep edip, gelip sermaye neredeyse anlatacağız. Biz Başbakanla sermayenin olduğu noktalara gidiyoruz. Amerika’ya, Almanya’ya, yurtdışı seyahatlerin hepsine katılıyoruz. Sermayenin ayağına gidip ne yapmak istediğimizi anlatamazsak sermayeyi ülkemize getiremeyiz. Kendimizi anlatmazsak durup dururken bize gelip yatırım yapamazlar. Mersinin kendisini anlatmakta zafiyeti olabilir. Ne istediğini açıkça anlatmalıdır" diye konuştu.

YENİ BİR LİMAN YAPIMINA KARŞI ÇIKTI

Mersin’e yeni bir liman daha yapılacağı yönündeki değerlendirmelere de değinen Akın şöyle devam etti: "Bu liman kapasitesini aldı da mı yeni liman yapılacak? Şu anda yıllık 1 milyon 150 bin TEU civarındayız. Buranın kapasitesi 5 milyona kadar büyür. Bunu da taahhüt ediyoruz. 5 milyon kapasitesi bulundu da mı ikinci limana ihtiyaç var? Devlet Planlamada zamanında böyle bir proje geliştirilmiş. ‘Hadi bu projeyi canlandıralım’ Ama hiçbir fizibilitesi yok. Bu yatırımı kim yapacak? nasıl yapacak planlanmadan hadi 3 milyar dolar daha yatıralım. Devletin yapacağı yatırımlar ne istediği değil halk ne istiyor? Ticaret erbabı, sanayici ne istiyor?

Bunları ifade etmek, sivil toplum örgütü içinde planlayıp, getirip İstanbul’da bizlere, Ankara’da yetkililere sunup, ikimiz arasında köprü olacaksınız. Yatırımcı gelecek geliştirdiğiniz sizin projelerinizi inceleyecek. Para kazanabilecek projeleri getireceksiniz, yatırımcı kabullenecek Ankara’da sorunları birlikte aşıp, yatırımın çabuk gerçekleşmesi için çalışacağız. Ama önce ne istiyoruz? onu iyi bilmeliyiz. Şehrin neye ihtiyacı var? madde, madde tespit edeceğiz. Biz yapacağımız yatırımlarla kuracağımız şirketlerle Mersin halkının hiç bir ferdinin işsiz kalmamasıyla görevliyiz. Özel sektör temsilcilerini kastediyorum. Yerel potansiyeli, yerel sermayeyi harekete geçirebilecek iletişimi kurmalıyız. Mersin’e geliyor Devlet bir yat limanı yapıyor. Özel sektörün ne kadar katkısı var, görüşü var, ne kadar isteniyor? bakılmıyor."

TAV BİLİNEN BİR MARKA OLDU

Dünyada bakınca bölgede TAV’ın bilinen bir marka olduğunu ifade eden Hamdi Akın bu konuda şu görüşlere yer verdi: "Kuzey Afrika’da her yetkili bizim hikayemizi anlatabilir, Tunus, Mısır, Libya dahil tüm Arap Yarım Adası’nda, Kafkaslarda, balkanlarda bilinen bir firma haline geldik. Dışişleri bakanımız, Başbakanımız, Cumhurbaşkanı gittiği yerlerde bir yatırım olunca havalimanınız var mı diye bakarlar. Bu da kolay olmuyor. Bizi geriyor en küçük yatırım 250-300 millyar bu işler yoğun sermaye istiyor. Şirket giderek büyüyor. Her şeyi biz yapıyoruz. Dünyada tek şirket TAV. Tüm işlerini kendi yapıyor. Yiyecek içecek kısmını kendi şirketiyle yapıyor.

Free Shop’larını kiraya vermiyor, kendi çalıştırıyor. Güvenliğini kendi yapıyor, otoparkını kendi çalıştırıyor. Otelini kendi çalıştırıyor. Temizliği kendi yapıyor. Her tarafında TAV’ın ortak olduğu şirketlerle yapıyoruz. Niye böyle yaptık? Her konuyu bilen içinde elemanlar barındırmış olamazdı. Biz şu anda öyle rahatız ki biraz daha az kazandık ama çok sayıda insan yetiştirdik. Dünyanın her tarafına o nedenle rahat gidebiliyoruz. Genç bir kadromuz var ve hemen istediklerinde dünyanın yeni alınmış bir havalimanı ihalesine o kadar çok taliplisi oluyor ki? Onlar bizi iyi noktalara taşıyorlar. Bunları iyi bilmezseniz işletmecilere de iyi veremezsiniz. Kontrol edebilmek için konuyu iyi bilmelisiniz. İkincisi rekabet anlamında uluslararası platformda diğer firmalarla boğuşurken onlara karşı bir avantaj elde etmeliyiz.

Örneğin inşaat firmaları ihaleye giriyor, biz teklif almıyoruz. TAV inşaat bizim bünyemizde. İnşaatı kendimiz yaptığımız için dışarıdan teklif almıyoruz. En son güncellenmiş fiyatlar bizim portföyümüzde mevcut. Bir inşaat şirketiyle anlaşmak ya da onun temrinine uymak zorunda değiliz. Bizi yarı yolda bırakacak endişemiz hiç yok. Dükkanları onlar düşünüyorlar şuraya versek kira alsak derken biz bu hesaplara girmiyoruz kendi operasyonumuzu kendimiz yaptığımızdan daha başta ne kadar kazanabileceğimizi biliyoruz. Yiyecek içecek bölümünde de öyle. Biz ortaklıkla diğerleri kiralayarak çalışıyor. Güncellenmiş fiyatlarımız dosyalarımızda duruyor. Her alana son derece hakimiz ve rekabet etmemiz çok kolay oluyor."

LİMANIN ANA PARASINI DAHA YENİ ÖDEMEYE BAŞLADIK

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Mersin Limanı’nı 4 sene önce devraldıklarını hatırlatarak bu konuda şu görüşlere yer verdi: "Ana parayı daha yeni ödemeye başlayacağız. Bu arada faiz ödedik. Daha para kazanmaya başlamadık. 400 bin TEU mal ediyorduk şimdi 1 milyon 150 bin civarına geliyor. 4 senede 3 misli bir artış sağlandı. Bu artış 4 senede ihracat 3-5 misli arttı mı hayır. 135 milyar dolardı, 2008’de bugün yine araya kriz gelince o civarlarda. Bunun sebebi Singapurlu dev bir ortağımız olmasıdır. 40 tane liman işlettiği için hepsiyle ilişkileri çok iyi ve hepsini Mersin’e çekebiliyor. İzmir hep Mersin’den büyüktü, ama şimdi bizden yüzde 20-25 geriye düştü. Başa çıkamayınca TCDD yarısını böldü ve şimdi Marina yapıyor. Böylece yarısını yolcu taşımasına açıp yarısını özelleştirecekler."

SÜREKLİ UÇARSANIZ HAVAALANI YAPILIR

Çukurova Havaalanı Projesi’nin ihalesinin 15 Aralık Perşembe günü yapılacağını hatırlatan Akın bu konuda şunları söyledi: "Gerçekten oldukça büyük bir yatırım planlanmış. 320 bin metrekare gibi bir terminal alanı var oteliyle birlikte. İstanbul’un yaklaşık aynısı büyüklük. Ankara’nın 1.5 misli. Hatta 2 misli. Tabi Devlet buldu mu yükleniyor. ’Yap-işlet devret’ çıktı diye habire büyütüyor. Sonu yok. İzmir’i de büyütüyorlar. Sonra da ’Dolduracağız’ diye yoğun çaba sarf edilmesi gerekiyor. İnşallah bu bölgede böyle bir potansiyel olur. İnşallah THY burası için 2 saatlik mesafedeki her yere uçma zorunluluğu getirir. Anadolu Jet operasyonu kuruldu. Operasyonel zorluklar var. Çukurova’ya gelince benzeri bir takım çalışmalar yapılalı bu da zaman alır. Bugünden yarına olmaz. 8-10 senelik operasyon, perspektif. Adana’dan nereye uçulabilir, hesaplanmalı. Yolcu bulamazsan daha ilk yılda hattı iptal etmek durumunda kalıyorsun. Yeterli yolcuyu başlangıçta alamazsan 6 ay sonra eleştiriler geliyor. Yatırımın büyük olması yolcunun az olması oranın yapılmasını zorluyor. Uçan insan sayısının artması lazım. Sürekli uçarsanız havaalanı yapılır. Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın daha sonra katılımcıların çeşitli konularda sordukları soruları da yanıtladı.



Bu haber 1,439 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,765 µs