En Sıcak Konular

Kredi kartında neler oluyor?

7 Şubat 2012 23:38 tsi
Kredi kartında neler oluyor? Araştırma sonuçlarına göre, kredi kartı cüzdanlardan ağırlıklı olarak haftada 1-2 defa çıkarak ayda ortalama 8 kez kullanılıyor. Bu oran kadınlarda ayda ortalama 7'ye düşerken, erkeklerde ayda ortalama 9 kullanıma çıkıyor.

Kredi kartıyla 171 lira harcadık
Sabah
Türkiye'de tüketicinin cebinde ortalama 1,6 adet kredi kartı, 1,4 adet banka kartı bulunurken, kredi kartıyla işlem başına ortalama 171 lira harcanıyor.

Türkiye'de cebinde ortalama 1,6 adet kredi kartı, 1,4 adet banka kartı bulunan tüketiciler, kredi kartıyla işlem başına ortalama 171 lira harcıyor.

MasterCard tarafından düzenlenen, Yöntem Araştırma ve Danışmanlık Şirketince gerçekleştirilen MasterIndex araştırmasının 2011 yılı sonuçları açıklandı.

Türkiye'nin kentsel nüfusunu temsil eden 11 il merkezinde yaptırılan araştırmaya göre, Türk halkının cebinde 1,6 adet kredi kartı, 1,4 adet banka kartı bulunuyor. Cüzdanında hem kredi kartı, hem banka kartı olan tüketicilerin oranı yüzde 36 iken, halkın yüzde 28'inin 1 adet kredi kartı, yüzde 40'ının ise 1 adet banka kartı bulunuyor.

Kredi kartı ve banka kartı sahiplik oranlarında kadın erkek ayırımına bakıldığında, erkekler kadınlara oranla kredi kartı ve banka kartı sahipliğinde önde yer alırken, kadınların yüzde 35'i kredi, yüzde 43'ü banka kartlarına sahip. Bu oran, erkeklerde kredi kartında yüzde 55'e, banka kartında yüzde 64'e çıkıyor.

Araştırma sonuçlarına göre, kredi kartı cüzdanlardan ağırlıklı olarak haftada 1-2 defa çıkarak ayda ortalama 8 kez kullanılıyor. Bu oran kadınlarda ayda ortalama 7'ye düşerken, erkeklerde ayda ortalama 9 kullanıma çıkıyor.

Yaş ve ekonomik seviye arttıkça kullanım artıyor
Yaş arttıkça aylık ortalama kredi kartı kullanım oranlarının arttığı araştırmaya göre, 20'li yaşlarda 6 olan aylık ortalama kredi kartı kullanım oranı 55 yaşını geçen kesimde aylık ortalama 10'a çıkıyor.

Ekonomik seviye arttıkça da aylık ortalama kredi kartı kullanım oranları artarken, düşük gelir seviyesinde ayda ortalama 6 olan kredi kartı kullanım oranı, yüksek gelir seviyesinde ayda ortalama 13'e yükseliyor.

Kredi kartı kullanım oranlarına bölgesel olarak bakıldığında Akdeniz Bölgesinde yaşayan halkın, ayda ortalama 10 adetlik kullanımla ön plana çıktığı dikkat çekiyor.

Kredi kartı kullanıcıları kredi kartlarını en çok (yüzde 36) internet üzerinden gerçekleştirdikleri alışverişlerde kullanırken, internet üzerindeki alışverişlerde kredi kartı kullanımına verilen öncelik ilk defa bu kadar yüksek oranda çıkarak ilk sıraya yerleşti.

İnternet üzerindeki alışverişlerden sonra kredi kartı en çok giyim mağazalarında (yüzde 35), akaryakıt istasyonlarında (yüzde 33), beyaz eşya/elektronik eşya mağazalarında (yüzde 32) ve süpermarketlerde (yüzde 30) kullanılıyor. Banka kartının ise daha çok cep telefonu faturaları (yüzde 6) ve tüketim faturaları ödemelerinde (yüzde 5) kullanıldığı görülüyor.

Harcamaların yüzde 43'ü kredi kartıyla
Araştırma sonuçlarına göre, kredi kartı sahipleri işlem başına ortalama 171 lira harcarken, yüzde 31'lik kesim kredi kartlarını 51-100 lira arası harcamalarında, yüzde 20'si 101–250 lira arası harcamalarında, yüzde 14'ü ise 35-50 lira arasındaki harcamalarında kullanıyor.

İşlem başı ortalama harcama tutarı ekonomik gelir seviyesi düştükçe artış gösterirken, ortalama 171 liralık işlem başı ortalama harcama tutarı düşük gelir seviyesinde ortalama 226 liraya çıkıyor. Araştırma, Türk halkının toplam harcamalarının yüzde 43'ünü kredi kartı ile yaptığını gösteriyor.

Araştırmada kredi kartı kullanım alışkanlıklarındaki değişimin yönü sorulan kullanıcıların yüzde 67'si, kullandığı kredi kartı sayısında geçtiğimiz yıla oranla bir değişiklik olmadığını belirtti. Üst düzey gelir grubundaki kullanıcıların ise yüzde 35'i 2011 yılında daha çok kredi kartına sahip olduklarını, yüzde 44'ü harcamalarının arttığını ifade etti.

Katılımcıların büyük çoğunluğu önümüzdeki 2 yıl kredi kartı harcamalarında bir değişiklik olmayacağını düşünürken, yüzde 58'i yaptırdığı taksit sayısında değişiklik olmayacağını kaydetti.

Ortalama 302 liralık alışverişlerde takside başlanıyor
Kullanıcılara kredi kartı tercihlerinde etkili faktörler sorulduğunda sırasıyla ''güven duyulan bir bankanın kartı olması'', ''yıllık kart aidatının düşük olması'', ''çalışılan bankanın kredi kartı olması'' yanıtları gelirken, kredi kartı olanaklarında indirim, taksit ve para puan kazanma önem sırasında ilk üç sırayı aldı.

Taksitlendirme alışkanlığının alışverişin tutarına göre şekillendiğini belirten kredi kartı kullanıcılarının çoğunluğu, ortalama 302 liralık alışverişlerde taksitlendirmeye başlıyor.

Araştırmada, kredi kartları yanlarında olmadığında ne hissettikleri sorulan katılımcıların yüzde 47'si kendilerini kısıtlanmış ve güvensiz hissettiklerini belirtirken, kredi kartı geçmeyen mağazalardaki tutumda yüzde 62'lik kesim beğendikleri ürünü satın almaktan vazgeçebilecekleri yönünde yaklaşım sergiliyor.

Araştırmada, kredi kartlarının günlük olarak kullanılan hangi eşyaya entegre edilmesini tercih ettikleri sorulan tüketicilerin yüzde 66'sı cep telefonu yanıtını verdi.



Bu haber 1,663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,725 µs