En Sıcak Konular

Sağlıkta Ak Parti devriminin eksik ayağı!

22 Şubat 2012 09:23 tsi
Sağlıkta Ak Parti devriminin eksik ayağı! Ak Parti 3.kez girdiği seçimlerden oyunu artırarak çıktı.

Sağlıkta Ak Parti devriminin eksik ayağı!

 

Haber 7

 

Ak Parti 3.kez girdiği seçimlerden oyunu artırarak çıktı. Bunda büyük pay sahibi sağlık politikaları oldu. Devrim gibi değişimlerin hala bir ayağı eksik ve çözülmeyi bekliyor...

Ak Parti'nin üçüncü kez girdiği seçimlerde oyunu artırmasında en büyük pay sahibi politikalardan biri sağlık politikaları oldu.

 

2002 yılında başlatılan değişim ve dönüşüm süreci 'sağlıkta devrim' niteliğindeydi. Sosyal güvenlik alanından, tehis ve tedaviden tutun ilaç sektörüne kadar öyle büyük adımlar atıldı ki bazı kesimleri memnun edemese de halkın teveccühünü kazandı...

 

Sağlık alanında neler yapıldı?

 

Politikaların temelinde vatandaşların kaliteli sağlık hizmetlerine, eşit biçimde erişmelerini gaye edinen “insan odaklı” etik anlayış ve ülkenin sosyoekonomik gerçeklerine uygun, yapısal, planlı ve sürdürülebilir sistem amacı vardı.

 

"Önce sağlık" sloganıyla yola çıkılıp "herkes için sağlık" parolasıyla büyük değişimler yaşandı.

 

Sağlık finansmanı çoklu ve parçalı yapıdaydı. Sigortalı vatandaşların bile çoğu hizmete ulaşamıyordu.

 

Sağlıkta Dönüşüm programı kapsamında Bağkur, SSK, Emekli Sandığı ve Yeşilkart gibi sosyal güvenlik sistemleri birleştirildi.

 

Acil hizmetlere ereşim kolaylaştırıldı ve acil tedavi hizmeteleri ücretsiz uygulanmaya başlandı. Aile Hekimliği uygulaması başlatıldı.

 

Hastanelerde rehin kalmalara sona erdi. Kamu hastanelerini tek çatı altında birleştirildi. Yeşil Kartlıların kamu sağlık hizmetlerinden bütünüyle faydalanabilmesini sağlandı.

 

Vatandaşımızın sağlık sigortalarıyla özel hastanelerden hizmet almasını sağlandı. Tüm illerde en az bir tane Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi kuruldu.

 

Sağlık Bakanlığı’nın tüm hastanelerinde tam otomasyona geçti. Hastanelerde banyo ve tuvaleti içinde olan nitelikli oda sistemine geçildi.

 

Yatan hastalara ilaç ve tıbbi malzemeler ücretsiz verilmeye başlandı. Eczanesi olmayan kırsal bölgelerde mobil eczane uygulamasını başlatıldı.

 

Merkezi Hastane Randevu Sistemi uygulamasına geçildi ve hastalara hekim seçme hakkı tanındı. Hastaneye gidemeyecek durumda olanların sağlık hizmeti “Evde Sağlık Hizmeti” uygulaması ile ayağına gitti.

 

İlaç fiyatlarında yüzde 80'lere varan ucuzlama sağlandı. İlaca erişim kolaylaştı. İlacı geçtiği her aşamada izleyen İlaç Takip Sistemi (İTS) kuruldu.

 

2012 yılında koruyucu ve temel sağlık hizmetleri için ayrılan bütçe 2002 yılına kıyasla yüzde 270 artırılarak 6 milyar 652 milyon TL çıkarıldı.

 

112 Acil Hizmetler için kullanılan ambulans sayısı 618'den 2.782'ye; hizmet alabilen kırsal nüfus yüzde 20'den yüzde 100'e çıktı.

 

Türkiye tarihinde ilk defa 19 adet ambulans helikopter, 4 adet ambulans uçak, 4 adet deniz ambulansı, 194 adet kar paletli ambulans alındı. 52 motosikletli acil müdahale ekibi kuruldu.

 

Sağlık ocaklarında hekim sayısı 17 bin 800'den 22.073'e; Sağlık Bakanlığına ait hastanelerde uzman hekim sayısı 17.781'den 31.386 çıkarıldı.

 

Sağlık Bakanlığına bağlı diş hekimi sayısında da bariz artış oldu. Hekim sayısı 3.211'den 7.093'e çıktı. Tam gün yasası ile vatandaşı muayenehanelere gebe bırakan uygulamanın önüne geçildi.

 

Okuduğunuza inanamayacaksınız ama 2004-2011 yılları arasında ilaç fiyatlarında 250 kez düşüş sağlandı.

 

Gerek teknik araçlarda, gerek hastanelerin fiziksel özelliklerinde ve de çalışan personel sayısında belirgin artışlar ve iyileşmeler gerçekleştirildi.

 

1994 ile 2002 yılları arasında 938 olan toplam sağlık tesisi sayısı 1.978 çıktı. İlacı her geçtiği aşamada izleyen ilaç takip sistemindeki karekod uygulaması ile dünyadaki ilk yaygın uygulamaya imza atıldı.

 

OECD ülkelerinin bebek ölümlerinde 33 yılda kat ettiği mesafe son 9 yıla katedildi.

 

TÜİK yaşam memnuniyet araştırmasına göre 2003 yılında % 39,5 olan sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı 33,6 puan artarak 2010 yılında % 73,1 oldu.

 

Acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri, yoğun bakım hizmetleri, yanık tedavisi hizmetleri, kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri), yeni doğana verilen sağlık hizmetleri, organ, doku ve kök hücre nakilleri, doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri, diyaliz tedavileri ve kardiyovasküler cerrahi işlemleri için, otelcilik hizmetlerinde ilave ücret alınmasının önüne geçildi.

 

Şehir Hastane Kampüsleri projesiyle ihalesi yapılan 10.882 yatak kapasiteli hastanelerle, ihale teklif süreci devam eden 15.388 yatak kapasiteli hastane projeleri ise devam ediyor...

 

Sağlık alanında devrim niteliğindeki baş döndüren gelişmeler bunlardan ibaret.

 

ÖZEL HASTANELERDE DİŞ TEDAVİSİNİN YOLU AÇILMALI

 

"Yeter mi?" diye sorarsanız, bence son büyük bir hamleye daha ihtiyaç var.

 

Bugün sigortalı hastalar, hatta GSS ile güvencesi olmayanlar bile güvence altına alınıp, devlet hastanelerinin yanı sıra özel hastanelerden de tek kuruş ödemeden birçok sağlık hizmetini alabiliyor.

 

Ama bir eksik var o da özel diş hastaneleri. Her ne kadar tüm şehirlerde ağız ve diş sağlığı hastaneleri kurulsa da, devlet de özel sağlık sigortalarının yaptığını yapmalı ve vatandaşın özel diş hastanelere gidip buralarda zaruri bazı tedavilerini gerçekleştirmesinin yolunu açmalı...

 

Diş çektirme bedelinin bile çok yüksek olduğu özel hastanelerde, diş temizleme, implant, köprü, dolgu vb birçok tedavi ateş pahası...

 

Ayrıca diş tedavisinde kullanılan ürünler, takma diş implant gibi uygulamalar ithal olduğundan güç yetmiyor...

 

Bu konuda ilaçta yapılan devrim gibi diş tedavisinde de benzer bir uygulamaya gidilmeli, yeni sağlık politikaları geliştirilmeli... 

 

Dünya Diş Hekimleri Birliği'nin (FDI) verilerine göre dünya çapında her 10 kişiden 9’unun ağız hastalıkları ile mücadele ediyor. Diş problemleri birçok hastalığın da tetikleyicisi olabiliyor...

 

En güncel verilere göre gelişmiş batı ülkelerinde diş hekimine gitme sıklığı yılda 5 kez iken, ülkemizde bu sayı sadece 0.9, o da zaruri nedenlerden dolayı...

 

Ak Parti 'sağlıkta devrim' hareketine büyük bir halka daha eklemek istiyorsa, mutlaka özel diş hastanelerinde tedavinin yolu açılmalı ve tedavi masrafları devlet tarafından karşılanmalı...



Bu haber 1,377 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,912 µs