En Sıcak Konular

Bankaların EFT kurnazlığı ortaya çıktı

17 Mart 2012 11:09 tsi
Bankaların EFT kurnazlığı ortaya çıktı Rekabet Kurumu, bankaların EFT, havale ve komisyon adı altında müşterilerinden yüksek paralar tahsil etmesini sağlayan yöntemi ortaya çıkardı.

Bankaların EFT kurnazlığı ortaya çıktı

Haber 7

Rekabet Kurumu, bankaların EFT, havale ve komisyon adı altında müşterilerinden yüksek paralar tahsil etmesini sağlayan yöntemi ortaya çıkardı.

Müşterisini başka bankaya kaptırmayan banka zamlı tarife uyguluyor.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, "EFT ücreti taksiden pahalı, vatandaş parasını taksiyle götürse havale ücretinden ucuza mal olur" sözleriyle eleştirdiği bankacılık hizmetlerindeki yüksek fiyatların nedenini Rekabet Kurumu (RK) ortaya çıkardı.

Rekabeti kısıtlıyor

RK, çeşitli sektörleri rekabete aykırı işlemler yönünden inceleyerek kapsamlı bir "Rekabet Raporu" yayınladı. Raporda, "Bankacılık piyasasında düzenlemelerden kaynaklanan kısıtların birçoğu kaldırılmış olmasına rağmen, piyasanın arz ve talep yönlü özelliklerinden ve banka davranışlarından kaynaklanan, rekabetin işleyişini aksatan, rekabeti kısıtlayıcı uygulamalara zemin hazırlayan bir çok unsur bulunmaktadır" denildi.

Değiştirmek pahalı

Rapora göre bankalar müşterilerini rakip bankalara kaptırmamak için banka değiştirmenin maliyetini yüksek tutuyor. Bankada kalış süresini zorunlu olarak uzatan bu uygulamalar nedeniyle müşteri başka bankaya gidemediği için EFT, havale, komisyon gibi ücretlerde tam anlamıyla rekabet ortamı oluşamıyor.

Üstelik bu yöntemler, küçük bankaların yeni müşteri edinmesini, dolayısıyla da büyümesini engelliyor. Yarışa yeni bankalar katılamayınca hizmet fiyatları düşmüyor.

5 banka hakimiyeti

Rapora göre, sektörün az sayıda banka tarafından kontrol ediliyor olması da rekabeti, dolayısıyla fiyatların ucuzlamasını engelliyor.

2000 yılında ilk 5 büyük bankanın sektörün yüzde 50'sine hakim olurken bugün bu oranın yüzde 60'a çıktığı belirtilen raporda, 10 büyük bankanın payının da bu süre içinde yüzde 67,9'dan yüzde 83,2'e çıktığına işaret edildi.

300 liralık faiz için 800 liralık masraf

Rapordaki tespitlerle ilgili olarak bankacılar şu örneği gösterdiler: "50 bin liralık tasarrufunu A bankasında yıllık yüzde 10 faizle değerlendiren bir müşteri, B bankasının uyguladığı yüzde 10,5 faizden yararlanmak için parasını B bankasına transfer etmek istedi.

Müşterisini göndermek istemeyen A bankası, 50 bin liranın transferi için müşterisine 800 lira EFT faturası çıkardı. Müşteri B bankasından 0,5 puan yüksek faizi aldığında yılda sadece 300 lira ilave faiz geliri elde ediyor.

Dolayısıyla 800 liralık EFT maliyetini çıkarabilmesi için müşterinin B bankasında 3 yıldan daha uzun süre ilave faizi alması gerekiyor. Bu hesabı yapan müşteri B bankasına geçemedi, dolayısıyla yüksek faiz avantajından yararlanamadı."



Bu haber 1,228 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,604 µs