En Sıcak Konular

Diyabet, diş ve ağız sağlığını da etkiliyor

28 Haziran 2012 09:40 tsi
Diyabet, diş ve ağız sağlığını da etkiliyor Şeker hastalığı, ağız ve diş sağlığını doğrudan etkilemez ancak dolaylı olarak ağız ve diş sağlığı üzerinde birçok olumsuz etkisi vardır.

Diyabet, diş ve ağız sağlığını da etkiliyor

Zaman

Şeker hastalığı, ağız ve diş sağlığını doğrudan etkilemez ancak dolaylı olarak ağız ve diş sağlığı üzerinde birçok olumsuz etkisi vardır.Şeker hastalığı olan bireylerde sıklıkla ağız kuruluğu, ağızda aseton kokusu, dilde yanma hissi, dişeti hastalıkları, yoğun diştaşı oluşumu, diş çürükleri ve kandida (mantar) enfeksiyonları görülebilir.

Şeker hastalığında, kandaki şeker seviyesinin yüksek olması nedeniyle damarsal faaliyetlerde bozukluklar meydana gelir. Dokulara oksijen taşınması ve atıkların uzaklaştırılma kapasitesi olumsuz yönde etkilenir. Bu nedenle dokuların enfeksiyona karşı direnci düşer. Bu durum ağız içerisinde dişetlerinin iltihaplanmasını kolaylaştırır. İltihaplanan dişeti, diş yüzeyinden ayrılarak büyüme eğilimi gösterir ve büyüyen dişeti ile diş arasında oluşan ceplerde plak ve bakteri birikimi çok daha kolaylaşır. Yoğun diş taşı birikimine bağlı olarak dişeti hastalıkları meydana gelir. Yine kandaki şeker seviyesinin artmasına bağlı olarak tükürük yapısı içerisindeki şeker miktarının artması çürükleri de artırır.

AĞIZ KURULUĞU GÖRÜLÜR Ağız kuruluğu, yemek yerken ağrı hissedilmesine, ağız içerisindeki yaraların iyileşmesinin gecikmesine ve dişeti iltihap oluşumunun artmasına neden olur. Ayrıca ağız kokusuna yol açar.

MANTAR ENFEKSİYONU RİSKİ VAR Tükürükteki yüksek şeker ve ağız kuruluğuna bağlı olarak mantar enfeksiyonu riski bulunur. Bu sorun sıklıkla dudak köşelerinde kızarıklık ve çatlak olarak kendini gösterir. Diş protezi kullanan hastalarda ve sigara içenlerde mantar enfeksiyonu sık görülür.

TEDAVİYE SABAH GİDİN Diş tedavilerine giderken mutlaka açlık kan şekeri seviyenizin 180 mg/dl'nin altında olması gerekir. Bu değerin üstünde olunduğunda, yapılan özellikle cerrahi işlemlerde yüksek enfeksiyon riski bulunur.



Bu haber 1,251 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,384 µs