En Sıcak Konular

Finansa kimlik no geliyor!

10 Haziran 2013 09:49 tsi
Finansa kimlik no geliyor! Yerel Operasyon Kurumları'nca 29'u tam üye, 12'si gözlemci üye olmak üzere aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 41 ülkede mart ayından itibaren ön-LEI (kimlik) kodu tahsislerine başlandı.

Finansa kimlik no geliyor!

 

Dünya 

Yerel Operasyon Kurumları'nca 29'u tam üye, 12'si gözlemci üye olmak üzere aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 41 ülkede mart ayından itibaren ön-LEI (kimlik) kodu tahsislerine başlandı.
zin önemli nedenleri arasında gösterilen finans ve özellikle türev piyasalarındaki kaldıraçlı işlemler, bundan böyle işlem yapan taraflara verilecek ve bu kurumları ticari olarak tanımlayan uluslararası bir kodla izlenecek. Böylece, bir yandan bu işlemlerdeki karmaşık ilişkiler ile piyasanın sistemik riski denetim ve gözetim altına alınırken, bir yandan da uygulamaya paralel biçimde lusal ve küresel finansal istikrara katkı sağlanmış olacak.

Krizin patlak verdiği 2008 yılının ardından G20 Liderleri'nin öncülüğünde sürdürülen küresel finansal sistemin reformuna yönelik çalışmalar kapsamında, her türlü finansal işleme taraf olan tüm kurumlara "Küresel Tüzel Kimlik Numarası" ile işlem yapma zorunluluğu getiren sistem, bu yıl içinde uygulamaya giriyor. Finansal işlemlerde yer alan tarafların ortaklık yapıları ile ticari kimliklerini tanımlayan ve Tüzel Kişi Kimlik Numarası sistemini ifade eden kod numarası, Legal Entity Identifier System'in kısaltması olan LEI adıyla anılıyor.
Küresel finans piyasalarının regülasyonunda otorite kurum olarak görev yapan Finansal İstikrar Kurulu'nun (FSB) direktifleri ile oluşturulan Yerel Operasyon Kurumları'nca 29'u tam üye, 12'si gözlemci üye olmak üzere aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 41 ülkede mart ayından itibaren ön-LEI (kimlik) kodu tahsislerine başlandı. Türkiye'de LEI kod numarasını, yetkili kurumu olarak görevlendirilen Takasbank veriyor.

Kimliği olmayan işlem yapamayacak

Ulusal ve uluslararası finansal işlemlerde yer alan tarafların tanımlanması ve böylelikle sistemik riskin ölçülmesi ve izlenmesini amaçlayan uygulama kapsamında kimlik numarasına sahip olmayanlar; hisse senetleri ve türevleri, devlet tahvili ve türevleri, yatırım/borsa/emeklilik fonları, özel borçlanma araçları, her nevi sertifika, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri, endeksler, emtialar, elektronik ürün senetleri (ELÜS) ve diğer menkul kıymet ve finansal enstrümanların alım ve satımını yapamayacak. Finans piyasalarında alım-satım yapacak kurumlar, yerel otorite tarafından tahsis edilen kimlik numarasını, küresel LEI kod sisteminin işlemeye başlamasıyla birlikte kullanabilecek.

Sistem neyi çözecek?

Küresel finansal veri altyapısını güçlendirecek küresel kimlik sisteminin, birçok açıdan finansal istikrara katkıda bulunacağı öngörülüyor. Bunların başında, finansal kuruluşların maruz kaldıkları karşı taraf riskini daha iyi anlayabilmeleri, denetim otoritelerinin ise finansal sistemde oluşan mikro ve makro riskleri daha iyi ölçebilmeleri geliyor. Ayrıca, kriz durumunda ortaya çıkabilecek yayılma etkisinin değerlendirilmesi, krizden etkilenerek sorunlu hale gelen finansal kuruluşların çözümlenmesi ve manipülasyon yoluyla haksız kazanç elde edilmesinin engellenmesi konularında da sistemin önemli bir işlev göreceği öngörülüyor.
Bunların yanı sıra, sistem sayesinde gerek finansal kuruluşlar, gerek otoriteler tarafından yapılan iç ve dış raporlamalarda veri kalitesinin yükselmesi, operasyonel riskin azalması ve verimliliğin artması da bekleniyor.



 

Sistem nasıl çalışacak?

Oluşturulan küresel denetim ve gözetim mekanizmasının en üst organı olan Gözetim Komitesi, sistemin benimsenen tüzükte yer alan kural ve ilkelere uygun olarak işletilmesinden sorumlu olacak. Ortada yer alan Merkezi Operasyon Birimi, sistemin operasyonel eşgüdümünü sağlarken, en alttaki Yerel Operasyon Birimleri ise üye ülkelerde faaliyette bulunan yerel kurumdan ve küresel tüzel kişilik numaralarının atanmasından sorumlu olacak.
Gözetim Komitesi'nin kararları tüm üyelerin katılımıyla genel kurulda alınacak. İsviçre yasalarına göre kar amacı gütmeyen bir vakıf olarak kurulan Merkezi Operasyon Birimi ise Yerel Operasyon Birimlerince kayıt altına alınan ve saklanan tüzel kişilik kimlik numarası bilgilerinin tutarlığı ve merkezileştirilmesinden sorumlu olacak.


Bu haber 1,469 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,717 µs